Skip to content

3+1 tipp a fenntartható szótanuláshoz

Sokaknak ismerős lehet a helyzet amikor az iskolában, – legyen az általános vagy középiskola – óráról órára akár 30-40 szót is meg kellett tanulni. Szerintem nem sok diák tudta volna felidézni azokat a szavakat egy héttel később. Mégis akkor hogyan lehet úgy szavakat tanulni, hogy az ne a rövid távú memóriánkban maradjon meg? Az óráimon több technikát is kipróbálunk, de ez a 4 a leggyakoribb a teljesség igénye nélkül:

  1. az oldschool-szótár technika

Ez szerintem mindenkinek ismerős lehet a tanulmányaiból, ehhez csupán nem kell más csak egy szótárfüzet és egy íróeszköz. Ez talán az egyik legegyszerűbb módja a szótanulásnak, nem a leghatékonyabb hiszen vannak ennek buktatói:

  • sokszor ritmus vagy sorrend alapján jegyezzük meg így a szavakat
  • nem feltétlen a szó jelentését tanuljuk meg hanem a hanganyagot

De akkor mégis mi az előnye a szótárral való tanulásnak?

  • bárki számára elérhető
  • jó kezdő löketet ad a tanuláshoz

2. Quizlet – azaz az online szókártya

Talán van már 3 éve is, amikor egy órám után keresgéltem online oldalakat szótanulásra és megtaláltam a quizlet.com-ot. Rengeteg időt nyertünk vele, hiszen a szókártyákat már nem kézzel kellett írni és feldarabolni a papírt majd újat írni és így tovább, hanem bepötyögtük a szavakat és tádám! Sajnos ennek a szótanulásnak is akad hátránya, ugyanúgy monoton lehet, csupán két érzékszervünket használjuk: látás és hallás, így a szavak megértése nem mélyül el annyira. A hátránya még az, hogy az ingyenes verzióban offline nem elérhetőek a szókártyáink. Előnye viszont ha rendelkezünk okostelefonnal és internettel akkor a megtanulható szavak száma végtelen!

3. mondat/kifejezés alkotás

Ez talán az egyik személyes kedvencem! Nekem sokáig gondot okozott a szótanulás mert vagy hallás alapján tudtam tanulni (ez sajnos csak egy bizonyos szintig működik) vagy írás alapján de akkor meg pár hét után már nem minden szóra emlékeztem, így elkezdtem a nehezebb szavakkal mondatokat alkotni. Ennek köszönhetően gyakoroltam a nyelvtant is, a szavakat kontextusba helyeztem így máris könnyebb volt megtanulni.

+1 az igazán kreatívoknak – írj történetet!

Ez pedig a diákjaim kedvence 🙂 ha még ezek után is akad olyan szó, amit nehezen tudsz megtanulni, alkoss vele egy történetet vagy egy rövid párbeszédet. Így egy kis kreativitással akár több szót is megtanulhatsz.

Neked van kedvenc szótanulási stílusod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük